Waarom Belgische wetenschapper de Nobelprijs niet won

© Reuters

De Belg François Englert voorspelde begin jaren zestig het bestaan van het Higgsboson. Hij greep naast de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Er is een reeks redenen waarom de vondst van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het mysterieuze Higgsboson-deeltje is, dit jaar niet de Nobelprijs voor Fysica heeft gekregen, zo heeft de website space.com gemeld.

Na de bekendmaking begin juli was er meteen speculatie dat de vondst tot een Nobelprijs zou leiden. Daarbij zouden de Britse natuurkundige Peter Higgs en de Belg François Englert in de prijzen vallen omdat zij samen met wijlen Robert Brout (ook een Belg) begin jaren zestig het bestaan van Higgsboson hadden voorspeld.

Te vroeg

Maar de prijs is niet in Schotland en België beland omdat het nog “te vroeg is”, tekende space.com op bij George Smoot die in 2006 co-laureaat van de Nobelprijs voor Fysica was. Het Nobelcomité heeft nu eenmaal de traditie er lang over te doen om een wetenschappelijke vondst te belonen.

Sommigen opperen volgens de website ook dat de prijs eigenlijk naar de teams zou moeten gaan die de (overigens nog niet 100 procent bevestigde) vondst van het deeltje deden. Maar dan zou het Nobelcomité moeten breken met de traditie om enkel individuen en niet wetenschapsteams te onderscheiden, vertelde Peter Woit van de Universiteit van Colombia.

Te laat

Dan is er ook nog de mogelijkheid dat de aankondiging van de vondst gewoon al over de deadline voor de beslissing was. Die is normaal 1 februari. In die zin kwam die bekendmaking dan “te laat”, zei co-laureaat van de Nobelprijs voor Fysica in 2004, Frank Wilczekn, eraan toevoegend dat Higgsboson topfavoriet is voor volgend jaar. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content