Waardig alternatief voor omslachtige hersenscanner in de maak

© BelgaImage

Een nieuwe sensor pikt de magneetveldjes verbonden aan de activiteit van neuronen op.

Emeritus hoogleraar in de scheikunde André Persoons (KU Leuven) heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van een optische sensor die héél kleine magneetveldjes kan meten. Het ontwerp is verschenen in Optics Letters en zou goedkoop geproduceerd kunnen worden. Het is gebaseerd op optische vezels en een speciaal ontwikkeld materiaal op basis van kobalt en magnetiet dat gevoelig is voor magneetveldjes. Het concept steunt op het feit dat magneetveldjes een rotatie van de polarisatie van licht (zeg maar het vlak waarin lichtdeeltjes zich bewegen) in de hand werken.

De sensor zou in staat zijn magneetveldjes in ons hart of onze hersenen op te pikken. Daardoor zou hij op termijn een waardig (en draagbaar) alternatief voor de omslachtige hersenscanners van nu kunnen vormen. Hij zou zelfs de magneetveldjes van de activiteit van neuronen kunnen detecteren.

In Cell Reports verscheen een wiskundige analyse van de vraag hoe er in de hersenen zo veel verschillende types neuronen kunnen ontstaan. De diversiteit steunt op het bestaan van zogenoemde isoforme genen: dezelfde genen die in verschillende cellen toch andere functies uitlokken, omdat ze niet altijd op dezelfde manier worden overgeschreven. Zo zijn er veel combinaties van vormen en dus van (lichtjes verschillende) functies mogelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content