Waar op Aarde stort satelliet Goce neer?

10/11/13 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:05

De afgedankte Europese researchsatelliet Goce valt in de komende nacht op onze planeet terug. Het grootste deel van het tuig zal uiteenvallen, maar sommige brokstukken kunnen neerstorten op Aarde. Waar dat precies zal gebeuren, is niet bekend.

Waar op Aarde stort satelliet Goce neer?

De Goce-satelliet © ImageGlobe

Midden oktober nam het Europese Ruimtevaartagentschap ESA officieel afscheid van zijn Goce-satelliet, die met een nooit geziene precisie de zwaartekracht van onze planeet nauwkeurig in kaart heeft gebracht. De brandstof van de in 2009 gelanceerde kunstmaan was immers op. De satelliet draaide sowieso al een zeer lage baan, zodat een terugval op Aarde niet lang meer kon duren.

Dat zal in de nacht van zondag op maandag gebeuren. Eenmaal de Goce naar een hoogte van 80 km is gezakt, zal het tuig beginnen desintegreren. De meeste brokstukken zullen volledig opbranden, maar enkele kleine stukken (in totaal circa 200 kg.) bereiken waarschijnlijk het aardoppervlak.

ESA zegt nog niet het exacte tijdstip en de plaats waar eventuele brokstukken kunnen terechtkomen te kunnen aangeven. Het ruimtevaartbureau geeft updates via http://blogs.esa.int/rocketscience. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners