VUB-fysicus ontwikkelt onkraakbaar encryptiesysteem

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Veel berichten die wij via digitale media versturen, worden versleuteld zodat ze in principe alleen gelezen kunnen worden door de mensen voor wie ze bestemd zijn. ‘Encryptie’ heet dat in het jargon. Maar die sleutel blijkt makkelijk te kraken.

Klassiek worden voor die encryptie algoritmen ingeschakeld: wiskundige sleutels die gebruikt worden om een bericht te coderen en vervolgens weer te ontcijferen. Maar veel van die sleutels zijn toch nog te kraken door wat onderzoekers een ‘brutekrachtaanval’ vanaf een krachtige computer noemen.

Fysicus Lars Keuninckx van de VUB en zijn collega’s beschrijven in Science Reports de ontwikkeling van een encryptiesysteem dat niet te kraken valt. Ze hanteerden voor hun werk een concept dat ‘chaos-synchronisatie’ heet. Tussen de verzendende en de ontvangende partij wordt een chaotisch signaal uitgewisseld. Aan de ontvangende kant wordt het chaotische systeem gesynchroniseerd met dat van de zender, waardoor het bericht gedecodeerd kan worden.

Omdat de sleutel verstopt zit in een chaotisch systeem, valt hij niet te kraken, want er is als gevolg van het chaotische element geen aantoonbaar verband tussen het signaal van de ontvanger en dat van de zender. Een extra voordeel is dat er weinig computerkracht nodig is om de versleuteling op deze manier te organiseren. Niets staat de invoering in de weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content