Vrouwendag: 10 uitvindingen door vrouwen die uw leven hebben veranderd

Marie Curie © Getty Images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De volgende tien uitvindingen, die op kleine of grote schaal de wereld veranderd hebben, hebt u te danken aan een vrouw. Sommige van deze ‘vrouwelijke vondsten’ zullen u ongetwijfeld verbazen.

Wist u dat de ruitenwisser door een vrouw is uitgevonden? En het kogelvrij vest? Ook de basis voor draadloos internet, waarmee u dit artikel misschien momenteel aan het lezen bent, werd gelegd door een vrouw.

1. De cirkelzaag

De Amerikaanse weefster Tabitha Babbitt (1784 – 1853) stelde voor dat houthakkers een cirkelzaag zouden gebruiken in plaats van de onefficiënte trekzaag om beter te kunnen werken. Ze creëerde een prototype en bracht die in 1813 aan aan haar spinnenwiel. Babbitt veranderde met haar uitvinding de hele houtzaagindustrie.

2. De vaatwasser

Josephine Garis Cochrane (1839 – 1913) uit de staat Illinois was in 1886 de uitvindster van het huishoudtoestel dat het leven van zoveel vrouwen een stuk aangenamer maakte. Hoewel deze rijke dame bedienden in dienst had om voor haar de afwas te doen, bedacht ze de machine omdat ze het niet kon hebben dat het servies steevast brak. Ze presenteerde haar uitvinding op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago en werd er alom voor geëerd.

3. De ruitenwisser

De Amerikaanse uitvindster Mary Anderson (1866 – 1953) bedacht in 1903 op een reis naar New York City de ruitenwisser. Tijdens die trip merkte ze op dat chauffeurs steeds hun ramen moesten openzetten om te kunnen zien wanneer het regende. Als oplossing bedacht de uitvindster uit Alabama een zwenkarm met een rubberen blad dat door de chauffeur vanuit de auto met een hendeltje werd bediend. Veel mensen stonden echter meewarig tegenover Andersons uitvinding omdat men dacht dat het ding de chauffeurs zou afleiden, maar tegen 1916 waren ruitenwissers volledig ingeburgerd. De automatische ruitenwisser werd overigens in 1917 ook door een vrouw uitgevonden, namelijk door Charlotte Bridgwood.

4. Radioactiviteit

Marie Curie (1867 – 1934) was een Poolse scheikundige die als eerste radioactiviteit onderzocht. Samen met haar man Pierre ontdekte ze de radioactieve elementen polonium (genoemd naar het geboorteland van Marie) en radium. Haar onderzoek betekende niet alleen het ontstaan van een nieuwe wetenschap, maar ook een radicale verandering in de wijze waarop de wereld dacht over energie. De ontdekking van radioactiviteit resulteerde ook in heel wat concrete toepassingen zoals in de geneeskunde. Marie Curie ontving twee Nobelprijzen. Ze was de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar en de enige vrouw met twee Nobelprijzen. Haar passie werd echter ook haar dood want Marie Curie overleed aan leukemie, vrijwel zeker veroorzaakt door de radioactieve stralingen waar ze in haar leven aan blootgesteld was.

5. De pedaalemmer

Lillian Gilbreth (1878 – 1972) vond niet alleen de schapjes in koelkastdeuren uit en maakte de blikopener makkelijker te gebruiken, de industrieel ingenieur bedacht ook de pedaalemmer.

6. Huis op zonne-energie

De Hongaarse wetenschapster Maria Telkes (1900 – 1995) vond de verwarming van huizen op zonne-energie uit. De biofysicus bedacht namelijk de thermo-elektrische stroomgenerator in 1947 en verwarmde haar volledige huis met zonne-energie.

7. Draadloze digitale communicatie

De Oostenrijkse actrice Hedy Lamarr (1914 – 2000) kwam samen met Georghe Antheil op het idee van een geheim communicatiesysteem waarmee radioboodschappen niet meer onderschept konden worden. Het vormde de basis voor draadloze digitale communicatie zoals gps en wifi. In 1997 kreeg Lamarr de ‘Oscar voor Uitvindingen’ voor haar ontdekking.

8. Wegwerpluier

Marion Donovan (1917 – 1998) was het beu dat haar baby in katoenen luiers altijd de lakens vuil maakte. Bovendien had de baby constant een nat gevoel aan de billetjes. Ze ontwierp met behulp van een douchegordijn een plastic luierbroekje. Enkele jaren later kwam ze ook nog eens met de eerste absorberende papieren wegwerpluier op de proppen. Met haar vondst veranderde Donovan het leven van jonge ouders voorgoed.

9. Kunstvezel Kevlar

De Amerikaanse scheikundige Stephanie Kwolek (1923 – 2014) uit Pennsylvania ontdekte het sterke kunstvezel Kevlar, een materiaal dat vijf keer sterker is dan staal en bijvoorbeeld in kogelvrije vesten wordt gebruikt. Verder wordt Kevlar ook gebruikt in ski’s, veiligheidshelmen, wandel- en kampeergerief, kabels én de banden van de Amerikaanse presidentiële auto, ‘The Beast’.

10. Wavelets

De briljante Belgische wiskundige Ingrid Daubechies (1954) is de bedenker van de ‘wavelets’. Dat zijn formules die onder meer essentieel zijn om digitale foto’s te comprimeren, zodat ze minder geheugen innemen. Zelfs de FBI deed een beroep op haar kennis voor de ontwikkeling van een nieuw systeem om vingerafdrukken te herkennen. Ingrid Daubechies mag aangesproken worden als barones.

Partner Content