Vrouwen moeten vrouw blijven

05/12/11 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Een switch in geslachtelijke rollen kan succesvol zijn, als de hormonen volgen.

Vrouwen die een succesvolle zakenloopbaan nastreven door zich als een man te gedragen, hebben daar niet altijd succes mee, integendeel. Recente inzichten suggereren dat sommige typisch mannelijke gedragingen, zoals wat we maar algemene boertigheid zullen noemen, niet van vrouwen worden aanvaard.

Hetzelfde gebeurt bij vogels. Mannetjes gaan onder invloed van het geslachtshormoon testosteron opvallende kleuren in hun pluimen krijgen, om indruk te maken op vrouwtjes en op mogelijke rivalen. Agressief gedrag gaat daar dikwijls hand in hand mee.

In het vakblad Behavioral Ecology beschrijven wetenschappers wat er gebeurt in vogelsoorten waarbij vrouwtjes de mannenrol overnemen, inbegrepen het ontwikkelen van een kleuriger verenkleed. Ze onderzochten specifiek de zwartkeelvechtkwartel uit Azië. De mannetjes daarvan broeden de eitjes uit en zorgen voor de jongen. De vrouwtjes verdedigen een territorium en gaan mannetjes versieren.

Bizar is dat er in deze soort een rechtstreeks verband gevonden werd tussen de hoeveelheid testosteron in de vrouwtjes en de kleurige ornamenten op hun verenkleed. Ook hun algemene gezondheid werd bevorderd door testosteron. Bij mannetjes was er géén relatie tussen lichaamskenmerken en hún geslachtshormoon.

In dit geval is de switch in functie van geslachten dus wel efficiënt, want hij gaat gepaard met een switch in de rol van het voornaamste mannelijke geslachtshormoon. Maar misschien is het testosterongehalte van zakenvrouwen die mannelijke technieken hanteren, een stuk hoger dan gemiddeld. (DD)

Onze partners