Vrienden helpen sneller

28/09/12 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

Als een vriend in nood is spring je sneller in de bres dan voor een vage kennis.

Vrienden helpen sneller

Het lijkt evident dat je vrienden sneller helpt dan vage kennissen, maar het feit dat het ook voorkomt bij makaken is interessant, omdat het ons iets kan leren over de evolutie van ons eigen sociaal gedrag.

Wetenschappers registreerden de alarmroepen van een hele bende makaken in het Indonesische regenwoud. De dieren slaan alarm als ze een potentieel gevaar zien, zoals een - in dit geval nagemaakte - python, waarna anderen te hulp snellen om samen te trachten de rover te verjagen. Vervolgens speelden de onderzoekers de alarmroepen van individuele dieren afzonderlijk af om te kijken hoe anderen in de groep erop reageerden. De groep wordt al lang intensief bestudeerd, zodat de onderzoekers een goed zicht hebben op de vriendschapsbanden tussen de dieren.

En inderdaad, als een vriendje alarm sloeg, snelde een aap sneller ter hulp dan wanneer het een dier betrof waar hij een minder intense band mee had - zo melden de onderzoekers in de Proceedings of the Royal Society B. De studie bewijst dat vriendschapsbanden los van enige vorm van verwantschap ook in andere soorten dan de mens functioneel kunnen zijn - in dit geval dus om de strijd tegen rovers gemakkelijker te kunnen voeren.

Misschien joegen onze voorouders ook wel efficiënter als ze met maten op pad waren dan met individuen waarmee ze een minder sterke band hadden. Het lijkt logisch! (DD)

Lees meer over:

Onze partners