Vraag naar jodiumtabletten in België piekt

15/03/11 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

Het lijkt erop dat de Belgen wat paniekerig reageren op de crisis in de Japanse kerncentrale in Fukushima.

Vraag naar jodiumtabletten in België piekt

© Belga

Volgens de beroepsfederatie van apothekers, de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), kregen apothekers maandag in heel het land , na de lancering van een nieuwe federale informatiecampagne over nucleaire ongevallen, veel ongeruste burgers over de vloer die vroegen naar jodiumtabletten.

Toevallig lanceerde de federale overheid maandag een informatiecampagne rond risico's bij nucleaire ongevallen in België waarbij tegelijkertijd nieuwe jodiumtabletten verdeeld worden voor de mensen die rond een nucleaire site wonen. Volgens de apothekersbond was die lancering al veel langer gepland en is ze "niet gerelateerd is aan de dramatische situatie waar Japan momenteel in beland is".

Enkel in noodplanningszones
Hoewel maandag in heel het land werd gevraagd naar jodiumpillen, worden ze echter alleen maar verdeeld aan mensen die in een zone tot 20 kilometer rond een nucleaire installatie wonen. "Buiten de zes nucleaire noodplanningszones is het nutteloos om naar een apotheek te gaan en er tabletten te halen", zegt APB.

De mensen die wel in aanmerking komen, kunnen met de SIS-kaart van alle gezinsleden naar de apotheek en krijgen dan gratis jodiumtabletten. Door de jodiumtabletten vooraf te verdelen, kan bij een nucleair ongeval een tijdswinst geboekt worden. In totaal worden vier miljoen doosjes verdeeld in 1.241 apotheken.

Waarom jodium?
Jodiumpillen moeten het risico op kanker bij een nucleair ongeval verhinderen. Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij dat via de lucht of via ons voedsel in het lichaam kan terechtkomen en vervolgens door onze schildklier, die (natuurlijk) jodium nodig heeft om goed te functioneren, wordt opgenomen. Om het risico op kanker te vermijden, moeten jodiumtabletten ingenomen worden zodat de schildklier verzadigd raakt met niet-radioactief jodium waardoor het radioactief jodium geen kans meer maakt.

Jodiumtabletten bieden echter geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die bij een nucleair ongeval vrijkomen. De beste voorzorgsmaatregel tegen die andere gevaren is schuilen.

Niet preventief innemen
Volgens de beroepsfederatie beweerden sommige klanten in apotheken maandag ook dat ze de raad hadden gekregen van gezondheidsdeskundigen om de jodiumtabletten nu al in te nemen. "De preventieve inname van jodiumtabletten valt evenwel manifest af te raden", zegt APB. "Deze tabletten mogen slechts worden ingenomen na een aanbeveling van de bevoegde instanties. Van een dergelijke aanbeveling is op dit ogenblik geen sprake in België."

Onze partners