Vooral vrouwen ervaren conflict tussen werk en gezin

18/08/12 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

De gezinssituatie heeft een grote invloed op het gevoel van voldoening op het werk.

Het is evident dat de gezinssituatie het welbevinden op het werk beïnvloedt. Maar niemand had verwacht dat het effect zo groot zou kunnen zijn, vooral voor vrouwen. In de Journal of Vocational Behavior verscheen een studie die aantoont dat vrouwen tot vijf jaar na de geboorte van hun eerste kind beduidend minder tevreden zijn op hun werk dan voor ze het kind kregen. Ook een huwelijk kan een negatief effect op de werksfeer hebben.

De studie steunde op een enquête bij tienduizend Britten. Interessant was ook de vaststelling dat de tevredenheid op het werk het hoogst was vlak voor een huwelijk of de geboorte van een eerste kind, alsof mensen anticiperen op wat er komen gaat, en op een negatiever gevoel achteraf. Het is ook mogelijk dat het 'geluk' gekoppeld aan te gaan trouwen of een kind te krijgen, tijdelijk overloopt naar de werksfeer.

Nadien komt de inzet voor het gezin uiteraard in conflict met de inzet op het werk, vooral voor mensen die net aan een gezin beginnen, en die het allemaal nog moeten uitzoeken. Aangezien vrouwen in de regel nog altijd meer investeren in de kinderen dan mannen, valt het voor hen zwaarder om de twee te koppelen. Zeker omdat nog lang niet alle mannen automatisch staan te springen om spontaan een deel van de huishoudelijke taken op zich te nemen. (DD)

Lees meer over:

Onze partners