Volg de aankomende asteroïde

15/02/13 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

Asteroïde 2012DA14 zal vanuit België zichtbaar zijn, tenminste als de weergoden willen meewerken.

Volg de aankomende asteroïde

© Reuters

Asteroïde 2012DA14 zal vanuit België zichtbaar zijn, tenminste als de weergoden willen meewerken, zo heeft de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen gemeld.

Tijdens de dichtste nadering bedraagt de helderheid ongeveer 7,5. Dus zou het object met een verrekijker of telescoop zichtbaar moeten zijn, niet met het blote oog. Men kan dan de asteroïde zien bewegen tussen de sterren met een snelheid van een halve graad per minuut.

Het grote probleem is te weten waar te kijken. Doordat de planetoïde ons zo dicht nadert, is de positie van de waarnemer heel sterk bepalend voor de plaats aan de hemel waar te loeren.

Volkssterrenwacht Urania preciseert dat men naar het noordnoordoosten moet kijken. Omstreeks 20.15 uur doemt de asteroïde aan de horizon op, om zich naar het noorden te begeven.

Geen paniek

Mira benadrukt dat er geen gevaar voor een inslag is. Wel zal de aantrekkingskracht van de Aarde de baan van 2012DA14 beïnvloeden. Haar omlooptijd rond de Zon zou zo van 366 dagen naar 317 dagen teruggebracht worden.

Volgens het private weerbedrijf Meteoservices in Leuven is de kans dat de weergoden de waarnemer gunstig gezind zijn groter naarmate zich men meer in het westen van het land bevindt. Ideaal is West-Vlaanderen en het westen van Henegouwen. Beneden Samber en Maas ziet het er somber uit.

Voor wie pech heeft: op 16 februari 2046 zou de asteroïde ons opnieuw bezoeken, deze keer op een afstand van zo'n 60.000 km, aldus Mira. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners