Virussen 'slaan harder toe' bij mannen dan bij vrouwen

15/12/16 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:04

Sommige virussen zouden zich minder agressief kunnen gedragen wanneer ze een vrouw infecteren dan een man. Inderdaad, heren, de mannengriep bestaat dan misschien toch.

Virussen 'slaan harder toe' bij mannen dan bij vrouwen

Elio Di Rupo © Belga

Volgens onderzoek in Nature Communications kunnen virussen zo evolueren dat ze mannen harder aanpakken dan vrouwen, althans theoretisch. Het is namelijk voordeliger voor virussen dat ze minder agressief zijn voor vrouwen omdat dat helpt in hun verdere verspreiding, zo ontdekten wetenschappers van de Royal Holloway University in Londen op basis van wiskundige modellen.

Vrouwen kunnen het virus doorgeven aan hun kinderen in de baarmoeder of door borstvoeding te geven. Het zou dus een slechte zaak zijn voor het virus als de vrouw zou sterven aan de infectie aangezien de kans dan niet meer bestaat dat ze het doorgeeft aan haar kinderen.

Het fenomeen op zijn kop

Eerdere studies hebben al aangetoond dat het geslacht een rol speelt in de ernst van infecties. Aangenomen wordt dat dit te wijten is aan de verschillen in het immuunsysteem en hormonen. Vrouwen zouden bijvoorbeeld een sterker immuunsysteem hebben. Maar de onderzoekers hebben het fenomeen nu op zijn kop gezet en het vanuit het standpunt van de pathologie zelf bekeken.

'We hebben theoretische aangetoond dat dit mogelijk is', zegt Francisco Ubeda aan de BBC. 'Een virus zou op basis van de aanwezige hormonen kunnen weten dat het een man of een vrouw heeft geïnfecteerd. Maar hoe het virus dat precies doet, is nog onbekend.'

De onderzoekers menen d at het uiteindelijk mogelijk moet zijn om medicijnen te ontwikkelen die het virus verkeerdelijk laten denken dat ze een vrouw geïnfecteerd hebben zodat het minder agressief tewerk gaan. Al is dit op dit moment nog sciencefiction. (TE)

Lees meer over:

Onze partners