Viel Henry VIII een keer te veel op zijn hoofd?

10/02/16 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:13

Volgens Amerikaanse wetenschappers zou het waanzinnige gedrag van de Engelse koning Henry VIII tijdens zijn laatste levensjaren te wijten zijn aan verschillende klappen tegen zijn hoofd, vergelijkbaar met de schokken die American Football-spelers te verduren krijgen.

Viel Henry VIII een keer te veel op zijn hoofd?

Henry VIII liet twee van zijn echtgenotes executeren. © GF

De koning uit de Tudor-dynastie, die in zijn jeugd geportretteerd werd als een rustige en intelligente jongeman, werd in de tien jaren voor zijn dood in 1547 geplaagd door steeds meer geheugenproblemen, woedeaanvallen en opvliegendheid, hoofdpijn, slapeloosheid en zelfs impotentie. Amerikaans onderzoek van de Yale University suggereert nu dat dit onstabiele gedrag mogelijk te verklaren is door hersenschade na enkele ongevallen tijdens een steekspelwedstrijd.

Henry kreeg tijdens zijn dertiger jaren te kampen met twee grote hoofdblessures. In 1524 penetreerde een lans de klep van zijn helm tijdens een steekspelletje. Maar volgens de wetenschapers is het toenemende gekke gedrag van de Engelse monarch terug te brengen naar een ongeluk tijdens een steekspelwedstrijd in januari 1536. Toen viel een paard op hem waardoor hij gedurende twee uur het bewustzijn verloor.

'Het is intrigerend te weten dat de moderne Europese geschiedenis mogelijk voorgoed veranderde omdat een koning een keer te veel op zijn kop is gevallen', zegt gedragsneuroloog en hoofdauteur van de studie Arash Salardini.

Beest in bed

'Geschiedkundigen zijn het erover eens dat het gedrag van de koning in 1536 veranderde', zegt Salardini. Zo werd hij vergeetachtige, impulsief en agressief. Een voorbeeld: in 1546 barstte Henry in woede uit tegen de soldaten die zijn zesde vrouw Catherine Parr kwamen oppaken om naar de Tower of London te brengen. Hij was namelijk vergeten dat hij de dag daarvoor dat bevel had gegeven.

Een andere bijwerking van traumatische hoofdblessures is hypogonadisme, een te lage spiegel van geslachtshormonen, wat mogelijk tot impotentie leidt. Ondanks zijn reputatie als vrouwenverslinder was Henry tussen de lakens allesbehalve een beest. Zo zou hij al tijdens zijn hwelijk met zijn tweede vrouw Anna Boleyn problemen hebben ondervonden om zijn seksuele taken te vervullen.

Henry VIII is het meest bekend vanwege zijn conflict met de Katholieke Kerk over de annulatie van zijn eerste huwelijk met Catharina van Aragon om met Anna Boleyn te kunnen trouwen. De affaire leidde tot de Engelse Reformatie en de oprichting van de Kerk van Engeland. Henry zou uiteindelijk zes keer trouwen en twee van zijn echtgenotes laten executeren.

De resultaten van het onderzoek naar de hersenschade bij Henry zijn te lezen in het vakblad Journal of Clinical Neuroscience. (TE)

Onze partners