VIDEO: Nasa filmt monsterlijke orkaan op Saturnus

30/04/13 om 04:33 - Bijgewerkt om 04:33

De ruimtesonde Cassini heeft voor het eerst beelden gemaakt van een reusachtige orkaan aan de noordpool van Saturnus. Het waait er meer dan 500 kilometer per uur en de wolken zijn zo groot als Frankrijk.

VIDEO: Nasa filmt monsterlijke orkaan op Saturnus

© Nasa

Nog meer superlatieven: de orkaan zit om mysterieuze redenen in een zeshoekige straalstroom die zo groot is dat de aarde er twee keer in zou passen. In tegenstelling tot aardse orkanen beweegt hij dus niet, maar hangt hij pal boven de noordpool. Het oog van de storm is 2000 kilometer in doorsnee. Nasa-wetenschappers geloven dat de orkaan al jaren aan de gang was voordat Cassini in 2004 arriveerde in een ban rond Saturnus.

De Nasa wist op basis van infraroodmetingen al langer dat er een storm woede aan de noordpool van Saturnus, maar pas nu is hij goed zichtbaar. Toen Cassini bij Saturnus aankwam, was het winter op het noordelijk halfrond van de planeet en lag de pool in het donker. Pas vanaf de equinox van 2009 werd het er licht.

Waarom deze storm bestaat, is voorlopig niet duidelijk. Op aarde halen orkanen hun energie uit warm zeewater, maar omdat er op Saturnus geen oceanen gestaan, zal er naar een andere verklaring gezocht moeten worden.Lees meer over:

Onze partners