Video: Grootste Rubiks kubus oplossen duurt 7,5 uur

02/01/15 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

Een Amerikaanse enthousiasteling heeft 7,5 uur nodig gehad om de grootste Rubiks kubus ter wereld op te lossen. Dat is een gevaarte van 17x17x17 vakjes. 'Moeilijk is het niet, wel ééntonig.'

Video: Grootste Rubiks kubus oplossen duurt 7,5 uur

© YOUTUBE

Voor wie de eerste dagen van het nieuwe jaar nog wat groggy is van de eindejaarsfeesten, heeft een Amerikaanse puzzelaar een video gemaakt van zeveneneenhalf uur waarin hij de grootste Rubiks kubus ter wereld oplost.

Het gaat om een kubus die ontworpen is door Oskar van Deventer , en 17x17x17 vakjes telt.

Meer dan duizend nullen

De moedige puzzelaar is de enthousiaste Amerikaan Kenneth Brandon, die 'RedKB' als artiestennaam heeft.'De manier om een 17x17 op te lossen is in essentie hetzelfde als een 5x5 of een 7x7', legt hij uit. 'Je moet 'reducerend' tewerk gaan. Dat betekent dat je van binnen naar buiten werkt om de puzzel op te lossen.'

Tot zover de theorie. In de praktijk heeft een kubus van dergelijke omvang een onoverzienbaar aantal mogelijke 'vormen'. Volgens technologiesite The Verge is het een 66 met daarachter meer dan duizend nullen.

Langdradig

'De puzzel helemaal oplossen is niet zo heel erg moeilijk', legt Brandon uit. 'Het is vooral een heel langdradig werkje.' In totaal was de Amerikaan er meer dan 5 dagen aan bezig. Hij zette de hele Rubik-marathon ook volledig op YouTube.

Klik hier voor een korte timelapse van Brandons huzarenstukje

Lees meer over:

Onze partners