Verrassende spiraalstructuur rond stervende ster

10/10/12 om 20:32 - Bijgewerkt om 20:32

Met behulp van de ALMA-radiotelescoop hebben astronomen een totaal onverwachte spiraalstructuur ontdekt in het materiaal rond een oude ster.

Verrassende spiraalstructuur rond stervende ster

© ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

In het gas rond de rode reuzenster R Sculptoris stootten de onderzoekers met de krachtige radiotelescoop verrassend op een spiraalstructuur. Het is voor het eerst dat rond een stervende ster zowel een bolvormige buitenschil als een daarbinnen gelegen spiraalstructuur is ontdekt.

Het is ook voor het eerst dat astronomen zo'n spiraal ruimtelijk in kaart konden brengen. De vreemde vorm is waarschijnlijk ontstaan doordat er een (niet-waarneembare) begeleidende ster om de rode reus cirkelt, zegt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO.

De astronomen ontdekten tot hun verrassing ook dat de rode reus onverwacht veel materiaal heeft uitgestoten. Omdat ze grote hoeveelheden materiaal uitstoten, dragen rode reuzen als R Sculptoris in grote mate bij tot het stof en gas dat het leeuwendeel vormt van het ruwe materiaal waaruit toekomstige generaties van sterren, planetenstelsels en uiteindelijk ook leven ontstaan, beklemtoont de ESO. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners