Vermiste Marslander is na 11 jaar teruggevonden

16/01/15 om 12:51 - Bijgewerkt om 12:51

De vermiste Marslander Beagle2 is teruggevonden op de rode planeet, bevestigt het Britse ruimtevaartagentschap. De robot moest op Kerstdag 2003 landen op Mars, maar door het weggevallen van het radiocontact na de lancering is zijn lot tot nu altijd een mysterie geweest.

Vermiste Marslander is na 11 jaar teruggevonden

Beagle2 © ESA

De Mars Reconnaissance Orbiter van NASA heeft de Beagle2, slechts een tweetal meter breed, gespot op hogeresolutiefoto's van het Marsoppervlak, maakte het UK Space Agency bekend volgens de BBC.

De sonde ziet er opvallend intact uit. De Beagle2 bestond uit enkele 'bladeren' met zonnepanelen, maar die lijken niet volledig uitgeklapt.

Een en ander bewijst, zo luidt het, dat de Marslander wel degelijk een succesvolle landing uitvoerde.

Elf jaar

De Beagle2, genoemd naar het schip HMS Beagle waarmee Charles Darwin de wereld rondvoer, maakte deel uit van de Mars Express Mission van het European Space Agency (ESA) in 2003. De robot had zich op 19 december van dat jaar losgemaakt van de moedersonde om met behulp van parachutes en airbags een zachte landing op te Mars maken.

Omdat het radiocontact was weggevallen, werd echter aangenomen dat hij vernield was door een te harde landing. Een bij de uitzetting gemaakte foto was het laatste contact met de lander.

Verschillende zoektochten tijdens de voorbije elf jaar heen bleven zonder resultaat, tot nu dus. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners