'Verliefd worden op iemand anders is goed voor uw relatie'

31/07/15 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:46

Volgens de wetenschap is verliefd worden op iemand buiten de relatie 'onvermijdelijk', maar dat zou dan weer zo slecht nog niet zijn voor de relatie.

'Verliefd worden op iemand anders is goed voor uw relatie'

© iStock

Het merendeel van de mensen laat al eens zijn oog vallen op iemand anders dan hun partner. Dat zou niet per se een slechte zaak zijn, want die gevoelens voor iemand anders zouden juist het verlangen naar de eigen partner vergroten. Dat blijkt uit een studie van de Columbia University, Indiana University en de University of Kentucky-Lexington.

70 procent van de deelnemende vrouwen, die getrouwd waren of een vaste relatie hadden, bleek al eens verliefd te worden op een ander. Dat hoge percentage is geen verrassing aangezien eerder onderzoek van de hersenen in het vakblad Neuroreport heeft aangetoond dat een boontje hebben voor iemand anders dan de partner 'fundamenteel onvermijdelijk' is.

'Vrouwen hebben verschillende ervaringen met en diverse strategieën om met verliefdheid om te gaan', zo schrijven de auteurs in de studie die verscheen in het The Journal of Sex & Marital Therapy. 'De meeste vrouwen rapporteerden dat de verliefdheid geen impact had op hun relatie en dat het zelfs het verlangen naar hun partner deed toenemen.' Dat fenomeen wordt door de onderzoekers omschreven als 'emotionele overdracht', wat betekent dat de vrouwen hun toenemende seksuele verlangen uit een verliefdheid toepassen op hun oorspronkelijke relatie.

De collega

Uit de studie blijkt verder dat de meerderheid van de vrouwen hun verliefdheid voor zich houdt en dat het object van de affectie meestal een collega is. Dat laatste komt overeen met een andere studie die zegt dat aantrekking sterk gelinkt is met de hoeveelheid tijd die iemand met de andere doorbrengt.

Is verliefd worden op een collega dan compleet onschuldig als u er niet verder op ingaat? Niet helemaal. De emotionele energie die u aan iemand anders dan uw partner spendeert, kan immers leiden tot een emotionele band. En dat kan door uw partner beschouwd worden als ontrouw. Zo vindt 50 procent - vooral vrouwen - 'het vormen van een emotionele band' met iemand vergelijkbaar met 'ontrouw', aldus een studie uit 2013 in het vakblad Evolutionary Psychology.

Bovendien is verliefd worden op een ander mogelijk een signaal dat u iets mist in uw huidige relatie. Mensen die tevreden zijn met hun partner hebben minder aandacht voor alternatieven. Zij minimaliseren onbewust deze alternatieven zodat ze begaan blijven met hun huidige relatie. (TE)

Lees meer over:

Onze partners