Verborgen continent ontdekt in Indische Oceaan

25/02/13 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:53

Wetenschappers hebben delen van een oud continent ontdekt onder de bodem van de Indische Oceaan.

Verborgen continent ontdekt in Indische Oceaan

© Reuters

Volgens een studie in het vakblad Nature Geoscience zijn er bewijzen gevonden voor een landmassa die tussen 2 miljard en 85 miljoen jaar geleden zou hebben bestaan nabij de paradijselijke eilanden Réunion en Mauritius. Het stuk land, genaamd Mauritia, verdween uiteindelijk onder grote massa's lava toen de moderne wereld vorm kreeg.

Supercontinent

Tot zo'n 750 miljoen jaar geleden was de landmassa op Aarde verzameld in een enkel continent, genaamd Rodinia. Hoewel ze nu door duizenden kilometers oceaan gescheiden zijn, lagen India en Madagaskar toen vlak naast elkaar.

Na de studie van zandkorrels van de stranden van Mauritius kwamen de Noorse wetenschappers tot de conclusie dat er ooit een microcontinent tussen de twee heeft gelegen. De zandkorrels dateren van een vulkaanuitbarsting van zo'n 9 miljoen jaar geleden, maar ze bevatten zirkoonmineralen die veel ouder zijn, namelijk zo'n 2 miljard. Dat is nog ouder dan Mauritius zelf.

Microcontinenten

Zo'n 85 miljoen jaar geleden, toen India begon weg te drijven van Madagaskar naar zijn huidige locatie, spatte het microcontinent uit elkaar en verdween. Een klein deeltje ervan zou echter bewaard kunnen zijn gebleven. Volgens de wetenschappers zouden er veel continentale fragmenten over de oceaan verspreid liggen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners