Veilig zonnen met een pilletje

28/03/11 om 09:32 - Bijgewerkt om 09:32

Een pilletje nemen voor het zonnen biedt een aanvullende bescherming tegen huidbeschadiging door UV-stralen.

Veilig zonnen met een pilletje

Wetenschappers van de Royal Institution in Londen gaan een tabletje ontwikkelen dat samen met zonnecrème de beste bescherming biedt tegen de gevolgen van UV-zonnestralen.

De wetenschappers verzamelden 25 antioxidanten die in staat zijn om op natuurlijke wijze beschadigde lichaamscellen te herstellen.

Ze haalden die antioxidanten uit onder meer wortelen, granaatappelen, tomaten, groene thee en rode wijn. Ze houden een door UV-stralen veroorzaakte kettingreactie tegen die huidcellen kapotmaakt. Daardoor verminderen ze de kans op huidkankers. Onderzoek wees in het verleden al uit dat wie een dagelijkse dosis tomaten eet, een derde meer beschermd is tegen huidbeschadiging door UV-stralen.

Aanvullende bescherming
De pillen zouden gebruikt worden als aanvullende bescherming, want er wordt nog steeds aangeraden om een zonnecrème van minimum factor 50 te smeren. Toch zou het belang van pillen in globale zonnebescherming toenemen. "We moeten betere manieren vinden om zonnecrèmes in de huid te krijgen, en pillen zullen daarbij een antwoord zijn", aldus professor Mark Birch-Machin van de Universiteit van Newcastle.

Lees meer over:

Onze partners