Vaticaan heeft kritiek op Nobelprijs geneeskunde

05/10/10 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:46

Het Vaticaan heeft de toekenning van de Nobelprijs voor de geneeskunde aan Robert Edwards, de "vader van de proefbuisbaby", scherp veroordeeld.

Vaticaan heeft kritiek op Nobelprijs geneeskunde

© Reuters

"Daar zijn talrijke redenen voor", zegt de voorzitter van de Academie voor het Leven van het Vaticaan, monseigneur Ignacio Carrasco de Paula.

Edwards is, volgens de Heilige Stoel, verantwoordelijk voor de vermarkting van eicellen en het grote aantal embryo's in reageerbuizen "waarvan er veel veroordeeld zijn te sterven".

Volgens Carrasco heeft Edwards het probleem van de onvruchtbaarheid "niet opgelost, maar verschoven".

Immoreel

Het Vaticaan heeft de door Edwards ontwikkelde IVF-techniek (in vitro fertilisatie) reeds in 1987 verworpen. Auteur van het document was kardinaal Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI, maar toen nog aan het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer.

IVF geldt in de katholieke kerk als "immoreel" omdat de techniek een ersatz is voor de natuurlijke vereniging tussen man en vrouw.

Vier miljoen mensen

Meer dan 10 procent van alle paren wereldwijd is onvruchtbaar. De inspanningen van Edwards om de proefbuisbabytechniek op punt te zetten resulteerden op 25 juli 1978 in een eerste succes met de geboorte van de Britse Louise Brown. IVF heeft sinds 1978 het leven geschonken aan zowat vier miljoen mensen. Velen ervan zijn nu al volwassen en sommigen hebben zelf al kinderen gekregen.

Robert Edwards kreeg de Nobelprijs voor de geneeskunde omdat hij bij zijn ontwikkeling van IVF tegen "weerstand in de samenleving en het establishment" gevochten heeft.

Lees meer over:

Onze partners