Vanaf 24 jaar reageren onze hersenen al minder snel

16/04/14 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:24

Vanaf 24 jaar werken onze hersenen al minder snel. Uit een nieuw Canadees onderzoek blijkt dat de cognitieve prestaties niet afnemen na pakweg 50 jaar, maar op veel vroegere leeftijd.

Vanaf 24 jaar reageren onze hersenen al minder snel

Hersenen © Thinkstock

Onze hersenen reageren het snelst voor de 24ste verjaardag, want eens deze leeftijd voorbij, bent u over uw hoogtepunt heen wat betreft cognitieve prestaties. Dat blijkt uit een onderzoek van de Simon Fraser Universiteit, schrijft TIME.

De onderzoekers van de Canadese Universiteit trokken deze conclusie nadat ze de prestaties van meer dan 3.000 gamers onder de loep namen. De proefpersonen, tussen de 16 en 44 jaar, speelden het computerspel StarCraft2. Bij dit spel zijn snelle beslissingen en reacties noodzakelijk. De wetenschappers keken naar de strategische keuzes die de gamers maakten, hoe ze reageerden op acties van hun tegenstanders en hoeveel tijd ze nodig hadden om te reageren.

Wat bleek: de cognitieve snelheid van spelers ouder dan 24 jaar nam af. Met elke sprong van 15 jaar na de leeftijd van 24, neemt de cognitieve snelheid af met ongeveer 15 procent, blijkt uit het onderzoek.

Ouderen reageren efficiënter

"Maar dat is niet noodzakelijk negatief, we ontdekten daarnaast een nieuw verhaal over de menselijke ontwikkeling ", vertelt onderzoeker Joe Thompson. "Oudere spelers reageren misschien trager, maar gebruiken eenvoudige strategieën en gingen efficiënter om met uitdagingen. Daarom wonnen de jongeren niet elk spelletje, en zijn de verschillende generaties aan elkaar gewaagd", klinkt het.

"De resultaten tonen aan dat de menselijke cognitieve vermogens zich blijven aanpassen. Onze dagelijkse prestaties zijn dus een combinatie van verandering en aanpassing", vat Thompson samen. (AVE)

Onze partners