Van 9 tot 5 werken is een marteling

© iStock

Het is vanaf nu wetenschappelijk bewezen: mensen voor 10 uur laten beginnen met werken is vergelijkbaar met martelen en kan ons ziek maken. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie van de universiteit van Oxford.

Volgens dokter Paul Kelly van de universiteit van Oxford, verhindert onze biologische klok ons om ons de eerste uren van de ochtend te concentreren. Wij leven in een samenleving die aan slaapgebrek lijdt, zegt hij in The Telegraph.

Om dat te verzachten pleiten slaapexperts ervoor de werkdag niet voor 10 uur ’s ochtends te beginnen, zeker voor wie jonger is dan 55. Tot die leeftijd wordt ons lichaam van nature niet voor negen uur wakker.

Vroeg opstaan schaadt ons lichaam

We kunnen ons biologisch ritme van 24 uur, ons dagritme, niet aanpassen of ons niet trainen om op een bepaald tijdstip op te staan. Want of we het nu willen of niet, ons lichaam is afgesteld op het daglicht. Zelfs als we ons daar niet van bewust zijn omdat de signalen onderschept worden door de hypothalamus (een onderdeel van de hersenen) en niet door ons zicht.

‘Dit is ook van toepassing in gevangenissen en ziekenhuizen. Ze maken mensen wakker en geven hen eten dat ze niet willen, je bent dan willig. Slaapgebrek is een marteling. Vroeg opstaan schaadt ons lichaam door de emotionele, fysieke en reactiesystemen van ons lichaam te veranderen’, verduidelijkt de wetenschapper. Door die laatste te dwingen om een ander schema te volgen dan het biologische, veroorzaakt dat storingen.

Vergelijkbaar met martelen

‘Dit is een probleem op wereldschaal’, vertelt Kelly. Heel de wereld zou zijn dag voortaan op een ander moment moeten beginnen. ‘Kinderen van tien jaar kunnen zich bijvoorbeeld pas echt concentreren vanaf half negen, 16-jarigen vanaf tien uur en universiteitsstudenten pas vanaf 11 uur.’

Iedere student verliest wekelijks gemiddeld tien uur slaap door deze opgelegde ritmes. Door het begin van de les simpelweg te verlaten, zouden de punten volgens de wetenschapper met tien procent kunnen stijgen. Neurowetenschappers zijn het er in het algemeen over eens dat tieners biologisch voorbestemd zijn om rond middernacht te gaan slapen en om tien uur pas op te staan.

Volgens The Telegraph is het ook bewezen dat slaapgebrek, zelfs onbewust, vergelijkbaar is met marteling en een enorme impact heeft op de gezondheid. ‘Slaapgebrek heeft een invloed op prestaties, aandacht, langetermijngeheugen en zet aan tot drugs- en alcoholgebruik’, aldus de krant. Een week met nachten waarin je minder dan zes uur slaapt, volstaat al om de werking van 711 genen te veranderen.(NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content