Vaccin tegen borstkanker in de maak

31/05/10 om 12:52 - Bijgewerkt om 12:51

Volgens wetenschappers kunnen vrouwen boven de veertig in de toekomst een vaccin toegediend krijgen tegen borstkanker.

Vaccin tegen borstkanker in de maak

Volgens wetenschappers kunnen vrouwen boven de veertig, wanneer het risico op borstkanker gevoelig toeneemt, in de toekomst een vaccin toegediend krijgen om borstkanker te voorkomen. Over een jaar gaan de eerste experimenten met het veelbelovende middel van start.

Dokter Vincent Tuohy van de Cleveland Clinic in Ohio, een van de onderzoekers, zegt dat zijn vaccin een "substantiële bescherming" biedt en de ziekte zelfs volledig kan uitroeien. "We zijn ervan overtuigd dat een preventief borstkankervaccin hetzelfde effect kan hebben als een vaccin voor polio", aldus Tuohy. "Volgens ons is borstkanker een ziekte die volledig kan worden voorkomen."

Het vaccin verhindert enerzijds dat tumoren zich ontwikkelen en bestrijdt anderzijds de mogelijk reeds aanwezige tumoren. Het vaccin zou volgens de onderzoekers maar liefst 70 procent van de borstkankers kunnen voorkomen.

Het middel, zoals het staat beschreven in Nature Medicine, is gebaseerd op een proteïne dat in de meeste borstkankertumoren voorkomt. Het stimuleert het immuunsysteem en dwingt het om het proteïne te vernietigen zodat er zich geen tumoren kunnen vormen.

Bovendien versterkt het het immuunsysteem om bestaande tumoren te doen krimpen, waardoor het vaccin mogelijk ook als behandeling voor borstkanker zal kunnen worden gebruikt.

Al zal het echter nog zo'n tien jaar duren vooraleer het borstkankervaccin effectief op de markt komt. Het middel moet eerst nog uitgebreid getest worden op veiligheid.

Erg moeilijk

De zoektocht naar gelijkaardige proteïnen voor andere kankers, zoals darm- of prostaatkanker zou mogelijke kunnen leiden tot nog meerdere vaccins.

In het verleden is al gebleken dat het erg moeilijk is om efficiënte kankervaccins te creëren, aangezien tumorcellen zeer vergelijkbaar zijn met gezond weefsel. Een slecht kankervaccin zou dan gemakkelijk het immuunsysteem tegen andere lichaamsdelen kunnen opzetten en meer slecht dan goed doen.

Lees meer over:

Onze partners