Usain Bolt produceert meer energie dan een kogel

26/07/13 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

Usain Bolt produceert meer dan 50 keer zoveel energie als een kogel die de loop van een Magnum verlaat. De weerstand gecreëerd door de wind verhindert echter dat hij even snel is.

Usain Bolt produceert meer energie dan een kogel

© AFP

Fysici hebben berekend dat de Jamaicaanse renner een topsnelheid bereikte van 43 km/u tijdens zijn recordsprint van 9,58 seconden tijdens het wereldkampioenschap in Berlijn in 2009. Hij produceerde daarbij 81,58 kilojoules aan kinetische energie. Een kogel die de loop van een 0,44 kaliber Magnumpistool verlaat produceert slechts 1,6 kilojoules. 50 keer minder dus.

Dat Bolt niet effectief sneller is dan een kogel, die meer dan 1600 kilometer per uur kan vliegen, komt doordat zijn imposante lichaam veel meer wind vangt. Door computermodellen van zijn sprint te analyseren, kwamen de wetenschappers te weten dat minder dan 8% van de mechanische energie van Bolts spieren gebruikt werd om te bewegen en de rest om tegen de weerstand te vechten.

Andere planeet

"Tegenwoordig is het erg moeilijk om records zelfs met een honderdste van een seconde te breken, want de renners moeten zeer hard vechten tegen een geweldige kracht die enorm toeneemt met elk beetje extra snelheid dat ze kunnen ontwikkelen", zegt Jorge Hernandez Gomez, hoofdauteur van de studie.

"Dat komt allemaal door de "fysieke barrière" die opgelegd is door de condities op Aarde", aldus Gomez. "Als Bolt zou rennen op een planeet met een veel minder dichte atmosfeer, zou hij fantastische records kunnen verwezenlijken."

Gomez en zijn collega's beweren dat hun onderzoek ook kan helpen om de invloed van een rugwind op sprinttijden te verklaren. In Berlijn in 2009 was er een rugwind van 3 km/u, wat kan verklaren waarom Bolt zijn rugwindloze record van 9,69 seconden van 2008 in Peking kon verbreken. (KJ)

Lees meer over:

Onze partners