Unieke beelden van kosmische pinda

Een Amerikaanse ruimtesonde heeft prachtige beelden genomen van de kern van de pindavormige komeet Hartley 2.

De Amerikaanse ruimtesonde Deep Impact naderde tot ongeveer zevenhonderd kilometer van de kleine komeet Hartley 2 en nam prachtige beelden van de kern.

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de beelden, waarop te zien is dat de komeet stof en gassen uitstoot.

Het is niet de eerste keer dat Deep Impact een komeet ontmoet. In 2005 bezocht de sonde de komeet Temple 1. De zoektocht naar de komeet Boethin in 2008 was een maat voor niets. Wetenschappers vermoeden dat de komeet in kleine stukjes is uiteen gespat.

Het is nog maar de vijfde keer in de geschiedenis van de astronomie dat een sonde zo dicht bij de kern van een komeet komt om beelden te maken.

De onderzoekers hopen een schat aan informatie te ontvangen over de komeet om beter de specifieke karakteristieken en de samenstelling van die hemellichamen te begrijpen. Er zijn er miljarden van te vinden in de rand van ons zonnestelsel.

Kometen zijn belangrijk voor de wetenschap omdat ze overblijfselen zijn van de formatie van het zonnestelsel. De studie ervan kan inzicht bieden in de manier waarop de Aarde en de planeten 4,5 miljard jaar geleden zijn ontstaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content