Uniek oorlogsvliegtuig gevonden in de Noordzee

11/04/11 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

Een zeldzame Nazi-bommenwerper, die in 1940 boven het Kanaal werd neergehaald, is vrijwel intact teruggevonden op de bodem van de Noordzee.

Uniek oorlogsvliegtuig gevonden in de Noordzee

© Reuters

De gevonden Dornier 17 uit de Tweede Wereldoorlog is uniek omdat het het laatste overblijvende exemplaar in de wereld is. Het vliegtuig ligt begraven in het zand voor de kust van Kent, in het zuidoosten van Engeland.

Dankzij dat bodemzand is de bommenwerper vrijwel volledig intact gebleven. Het vliegtuig blijft echter kwetsbaar doordat veel duikers op zoek gaan naar souvenirs. Het RAF Museum in Londen hoopt voldoende geld bijeen te krijgen om het vliegtuig te bergen en te restaureren.

De Dornier 17 stortte neer tijdens de Slag om Engeland, een belangrijke luchtoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Royal Air Force (RAF) in 1940. Twee bemanningsleden stierven in het ongeluk, twee anderen, onder wie de piloot, werden gevangen genomen en overleefden de oorlog.

De vliegende potlood

Uit high-tech sonarbeelden blijkt nu dat de Duitse bommenwerper bijzonder goed bewaard is gebleven. "Dit is een uniek vliegtuig dat gelinkt wordt met een iconische gebeurtenis in de geschiedenis van Groot-Brittannië. Het is dus van groot nationaal en internationaal belang", zegt Ian Thirsk van het RAF Museum.

De Dornier 17, bekend als "de vliegende potlood" werd in 1934 oorspronkelijk ontworpen als passagiersvliegtuig, maar later omgebouwd voor militair gebruik als bommenwerper.

In totaal werden van de Dornier 17 zo'n 1.700 exemplaren gemaakt, maar tijdens de oorlog bleek het toestel een te beperkte snelheid en ladingscapaciteit te hebben waardoor veel exemplaren later uit dienst werden genomen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners