Unicum in ons zonnestelsel: het sneeuwt CO2 op Mars

© NASA

Wetenschappers hebben op Mars wolken van koolstofdioxide ontdekt die resulteren in sneeuwval.

Wetenschappers hebben met de Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de tot nu toe sterkste aanwijzingen gekregen dat er koolstofdioxide sneeuwt op de Rode Planeet. Het is voorlopig een unicum in ons zonnestelsel.

Bevroren CO2, beter bekend als “droog ijs”, veronderstelt temperaturen tot 125 graden celsius onder nul. Dat is veel kouder dan nodig is om water te laten bevriezen.

Een instrument op de MRO toonde aan dat er wolken van koolstofdioxide zijn, dik genoeg om te resulteren in accumulatie van sneeuwval op het oppervlak. Dit gebeurt in de winter rond de zuidelijke pool van onze buurplaneet.

De zuidelijke polaire ijskap is de enige plaats op Mars waar bevroren CO2 jaar in jaar uit blijft liggen.

Eerste valse noot

Na alle hoera-stemming rond de Curiosity klinkt een eerste valse noot. Volgens de gezaghebbende krant Los Angeles Times (LAT) zou een instrument met aardse microben gecontamineerd kunnen zijn en zodoende eventueel aanwezig water op de Rode Planeet kunnen besmetten.

Volgens de LAT hebben ingenieurs van de NASA op de robotarm van de Curiosity een boorijzer bevestigd voor het geval de robot na de landing problemen zou hebben gehad om automatisch te gaan boren. De vrees bestaat echter dat het ooit steriele boorijzer gecontamineerd zou zijn geraakt door blootstelling aan microben.

Het boekje schrijft voor dat alle delen van de robotjeep, die met de Marsbodem in contact komen, steriel moeten zijn om contaminatie te voorkomen.

Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat microben de reis naar

landing op Mars hebben overleefd, kan er contaminatie optreden als de Curiosity water zou ontdekken. In vochtige omstandigheden hebben dergelijke kiemen immers de beste kans om te overleven. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content