Uitwerpselen potvis houden de planeet schoon

16/06/10 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

De uitwerpselen van potvissen absorberen koolstofdioxide uit de lucht.

Uitwerpselen potvis houden de planeet schoon

Australische wetenschappers berekenden dat de potvissen in de Antarctische Oceaan elk jaar zo'n 50 ton ijzer uitstoten via hun uitwerpselen. Dat ijzer draagt bij tot de groei van kleine zeeplantjes, namelijk fytoplankton, die via fotosynthese CO2 uit de lucht absorberen.

Volgens de studie, die in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings B verscheen, wordt daarmee in totaal 400.000 ton CO2 uit de atmosfeer geabsorbeerd. Dat is meer dan twee keer zoveel dan de hoeveelheid CO2 die de potvissen zelf uitstoten door te ademen.

Klimaatopwarming
De potvissen leven vooral in de diepe zee maar laten hun uitwerpselen achter dicht bij het wateroppervlak waar fytoplankton dankzij de zon kan groeien. Bovendien zorgt het proces voor meer voedsel voor de dieren. Fytoplankton vormt immers de basis voor voedsel in dit deel van de wereld. Fytoplankton wordt gegeten door kleine zeedieren zoals zoöplankton dat op zijn beurt als voedsel dient voor de potvissen.

De voorbije decennia hebben al heel wat wetenschappers geprobeerd om het probleem van de klimaatopwarming op te lossen door ijzer aan oceanen toe te voegen. Zo dumpte de Duitse Lohafex-expeditie in 2008 zonder veel succes zes ton ijzer in de Antarctische Oceaan. De opname van CO2 was verwaarloosbaar.

Lees meer over:

Onze partners