Tunguska-meteoriet mogelijk gevonden

03/05/13 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:32

Een wetenschapper zegt fragmenten te hebben gevonden van het grootste hemellichamen dat volgens geschriften ooit op Aarde zou zijn ingeslagen. Het betreft de beruchte Tunguska-meteoriet.

Tunguska-meteoriet mogelijk gevonden

Op 30 juni 1908 vond in het Siberische Tunguska een enorme explosie plaats, die een groot gebied verwoestte. De meest gangbare verklaring is dat het de inslag van een meteoriet betrof.

De impact was 1.000 krachtiger dan de atoombom op Hiroshima. Een inslagkrater werd echter nooit gevonden, mogelijk doordat de meteoriet uiteen was gespat voor ze de grond raakte. Er waren ook maar weinig getuigen.

Andrej Zlobin van het Geologisch Museum van de Russische Academie voor Wetenschappen zegt nu aan de nabij de impactplaats gelegen rivier Khoesmo drie stenen te hebben gevonden die van de meteoriet afkomstig zijn. Zij vertonen sporen van smelten, en inkepingen die ontstonden tijdens de gloeiend hete duik in de atmosfeer.

De vondst dateert al van 1988. De wetenschapper heeft echter tot nu gewacht om ermee naar buiten te komen. De stalen wachten nog steeds op een scheikundige analyse en lagen tot 2008 in de mottenballen. Het waarom bleef Zlobin schuldig. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners