Tsjechische herten nog steeds bang voor IJzeren Gordijn

23/04/14 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:42

Bijna 25 jaar nadat het IJzeren Gordijn werd afgebroken, hebben herten in Centraal-Europa nog steeds schrik om gebieden over te steken waar ooit elektrisch prikkeldraad stond.

Tsjechische herten nog steeds bang voor IJzeren Gordijn

Edelherten leven nog steeds in de Koude Oorlog © Reuters

Gebieden in Tsjechoslowakije waar ooit elektrische hekken stonden, worden nog steeds gemeden door een generatie van herten die nooit van hun bestaan hebben geweten, zeggen wetenschappers op basis van een zevenjarige studie in het Nationaal Park ¦umava in Tsjechië waarbij 300 Tsjechische en Duitse herten aan de hand van een gps-halsband werden gevolgd.

Uit het onderzoek blijkt dat edelherten nog steeds schrik vertonen op plaatsen waar in het toenmalige Tsjechoslowakije drie parallelle geëlektrificeerde prikkeldraden stonden die bewaakt werden door zwaar bewapende manschappen, aldus The Guardian.

Bijna 500 mensen werden gedood toen ze tijdens de Koude Oorlog het land via de grens met Duitsland probeerden te ontvluchten. Ook herten werden gedood. 'Het is fascinerend om voor het eerst te zien dat zoiets mogelijk is', zegt bioloog Pavel Sustr die het project leidde. Wetenschappers die onderzoek op Duits grondgebied verrichtten, kwamen tot dezelfde conclusie.

Bijzonder is dat de gemiddelde levensverwachting van herten 15 jaar is en geen enkel dier dat vandaag in leven is een dergelijke barrière dus ooit heeft gezien. 'Maar de grens speelt nog steeds een rol in het leven van de dieren en verdeelt de twee populaties', aldus Sustr.

Volgens hem toont het onderzoek aan dat de dieren zich houden aan traditionele levenspatronen en elk jaar terugkeren naar dezelfde plaatsen.

Lees meer over:

Onze partners