Tot jezelf spreken heeft zo zijn voordelen

19/05/12 om 12:01 - Bijgewerkt om 12:01

Veel met jezelf babbelen heeft een aantal cognitieve voordelen, zeker als je iets moet zoeken.

Tot jezelf spreken heeft zo zijn voordelen

© ThinkStock

Het voordeel van tot jezelf spreken, is dat je zeker weet dat er iemand luistert, heeft een bevlogen geest ooit gezegd. Volgens een studie in de Quarterly Journal of Experimental Psychology is dat correct.

En er zijn nog andere voordelen aan tot jezelf praten verbonden, zoals je geconcentreerd houden. Vertrekkende van het inzicht dat veel kinderen actief tegen zichzelf babbelen als ze met iets bezig zijn - ze praten zich als het ware stap voor stap door een proces van bouwen of zoeken - stelden psychologen een aantal experimenten op, waarbij mensen iets moesten vinden, in een supermarkt bijvoorbeeld. Sommige proefpersonen werden gestimuleerd om daarbij actief dingen te zeggen (onder meer de naam van het product dat ze moesten zoeken). Anderen moesten de taak in stilte uitvoeren.

De experimenten toonden aan dat tot jezelf spreken meestal hielp in het sneller vinden van een object, waarschijnlijk door een effect van geconcentreerd blijven op wat je aan het doen bent. Alleen voor niet alledaagse objecten (met niet alledaagse namen) kwam er wat vertraging in het systeem.

Alle mensen praten wel eens met zichzelf, sommige zelfs dikwijls op een dag. Dat is dus niet per definitie een teken van gekheid of eenzaamheid, maar een nuttige cognitieve aanpassing. (DD)

Onze partners