‘Toename ruimteafval kan tot oorlog leiden’

Zelfs het kleinste brokstuk, van een boutje tot een verfschilfer, kan al aanzienlijke schade aanrichten. © ESA

Het toenemende ruimtepuin zou weleens tot wereldwijde conflicten kunnen leiden tussen ruimtevaartlanden, zegt een Russisch rapport.

Met miljoenen brokstukken die in een baan rond de Aarde draaien aan een snelheid van meer dan 28.000 km/u, wordt de kans op een catastrofale botsing in de ruimte steeds groter. En dat zou weleens nare gevolgen kunnen hebben.

Vitaly Adushkin van de Russische Academie voor Wetenschappen in Moskou schrijft in het vakblad Acta Astronautica dat een botsing tussen een ruimtetuig van de overheid met een brokstuk tot militaire actie kan leiden. ‘De impact van ruimtepuin, vooral op militaire satellieten, vormt een bijzonder politiek gevaar en veroorzaakt mogelijk een politiek rel of zelfs een militair conflict tussen ruimtevaartlanden’, aldus het rapport. De eigenaar van de getroffen en verwoeste satelliet kan immers nauwelijks de oorzaak van het ongeluk achterhalen en kan ervan uitgaan dat het gaat om een actie van een ander land.

Professor Adushkin pleit voor een opruiming van de brokstukken aangezien een botsing tussen brokstukken onderling tot nog meer puin leidt.

Ontwijken

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kan zelfs het kleinste stukje ruimtepuin al heel wat schade aanrichten bij ruimtetuigen. Zo zijn er meer dan 20.000 stukken puin die groter zijn dan 10 cm die in een baan rond de Aarde draaien. Ze reizen aan een snelheid van zo’n 28.000 km/u, snel genoeg om aanzienlijk schade aan te richten. In 2014 moest het Internationaal Ruimtestation (ISS) vijf keer moeten uitwijken voor ruimteafval.

De waarschuwing van de Russische wetenschappers komt er nadat een Russische satelliet beschadigd werd door de botsing met puin dat werd gecreëerd toen China in 2007 een oude weersatelliet kapotschoot. De vernietiging van de satelliet liet 3.000 brokstukken achter in een baan rond de Aarde.

Het is niet het enige incident: in 1996 werd een Franse satelliet beschadigd door brokstukken van een Franse raket die een decennium eerder ontploft was. In 2009 kwam een ontmantelde Russische satelliet in aanvaring met een operationele commerciële satelliet van de Verenigde Staten. Het ongeluk voegde ook nog eens een bijkomende 2000 brokstukken toe aan het ruimtepuin. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content