To be continued: de strijd tegen tuberculose

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Nieuwe middelen moeten de ontwikkeling van resistentie tegen antibiotica omzeilen.

Tuberculose is een longziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Je zou de indruk kunnen krijgen dat de ziekte uit ons leven verdwijnt, maar dat klopt niet: op veel plaatsen in de wereld woekert ze nog altijd. Bovendien ontwikkelt de bacterie weerstand tegen de antibiotica die wij tegen haar inzetten, waardoor een behandeling steeds complexer wordt. Er is dus nood aan nieuwe ingrepen.

Microbiologe Vanessa Mathys van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid en haar collega’s rapporteren in Science dat ze een prototype van een geneesmiddel klaar hebben dat in staat is de resistentie van de bacterie tegen een belangrijk antibioticum (ethionamide) te omzeilen. Het antibioticum moet door de bacterie zelf geactiveerd worden om werkzaam te zijn – ze moet dus haar doodvonnis zelf uitvoeren. De bacterie slaagt er echter in om die activering te dwarsbomen, waardoor het middel niet meer werkt. Het nieuwe geneesmiddel opent een nieuwe activeringsweg, waardoor het antibioticum toch zijn dodende werking kan uitoefenen, zij het via een ander kanaal dan dat waar het voor gemaakt was. Dat opent mogelijkheden voor een vernieuwde strijd.

Microbioloog Yves Dufrêne en zijn collega’s van de UCL publiceerden in Proceedings of the National Academy of Sciences dan weer de ontdekking van een nieuwe molecule voor de strijd tegen de ziekenhuisbacterie. Die woekert tegenwoordig sterk, omdat ook zij op grote schaal weerstand heeft ontwikkeld tegen antibiotica. De bacterie kan zich hullen in een biofilm om onbereikbaar te zijn voor onze bestrijdingsmiddelen. De nieuwe molecule kan vermijden dat de bacterie een biofilm produceert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content