Texas in de ban van de verdwijning van 100 hersenen

Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Hoe slaagde de universiteit van Texas erin zo’n 100 hersenen kwijt te spelen?

De Amerikaanse fotograaf Adam Voorhes fotografeerde de hersenen voor zijn boek 'Malformed: Forgotten Brains of the Texas State Mental Hospital'.
De Amerikaanse fotograaf Adam Voorhes fotografeerde de hersenen voor zijn boek ‘Malformed: Forgotten Brains of the Texas State Mental Hospital’.© Adam Voorhes

Zo’n 100 in formaldehyde bewaarde hersenen, die door studenten als onderzoeksmateriaal gebruikt worden, zijn verdwenen uit de kluizen van de Amerikaanse universiteit van Texas. De collectie maakte deel uit van een verzameling van 200 breinen van overleden patiënten met een mentale stoornis die zo’n 28 jaar geleden aan de universiteit was overgemaakt door een psychiatrische instelling in Austin. Sommige hersenen dateren uit de jaren 50.

Tussen de 100 exemplaren zou ook het brein zitten van Charles Whitman, een schutter die in 1966 16 mensen, onder wie zijn moeder en echtgenote, doodschoot op de campus van de universiteit. Whitman, die zelf door de politie werd omgebracht, zou in zijn dagboek de wens hebben uitgedrukt om zijn hersenen te laten onderzoeken op tekenen van een mentale stoornis. Uit een autopsie bleek uiteindelijk dat de man een kwaadaardige hersentumor had die volgens dokters een invloed zou hebben gehad op zijn daden.

Aangezien de universiteit in haar laboratorium niet genoeg plaats had voor alle exemplaren, werd de rest overgebracht naar de kelders van het Animal Resources Center van de universiteit, waar ook studies op menselijke hersenen worden uitgevoerd, maar daar zijn ze nu verdwenen.

Halloweengrapjes

Aanvankelijk dacht de universiteit dat de hersenen door studenten waren meegenomen voor in de huiskamer of Halloweengrapjes. Een andere mogelijke verklaring was dat de grijze materie was onderhebracht in een andere school. In een mededeling zei de universiteit de zaak te zullen onderzoeken en drukte ze ‘haar toewijding uit om de hersenen met respect te behandelen’.

Enkele dagen later kwam de universiteit uiteindelijk met een verklaring voor het mysterie. In een nieuwe mededeling liet de universitaire instelling weten dat de breinspecimens in 2002 ‘op een veilige manier werden vernietigd omdat ze in een te slechte staat waren om er nog degelijk onderzoek op te kunnen uitvoeren of om als studieobject te gebruiken’. De afvalophalers vernietigden tussen de 40 en 60 potten, waarvan sommige meerdere menselijke hersenen bevatten, aldus de universiteit.

De universiteit gaat de beslissing om de hersenen te vernietigen en de manier waarop de specimens worden behandeld, verder onderzoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content