Te weinig slapen is gevaarlijk

05/05/10 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

Te weinig slaap kan leiden tot een vroegtijdige dood en te veel slaap kan wijzen op een slechte gezondheid.

Te weinig slapen is gevaarlijk

Te weinig slaap kan leiden tot een vroegtijdige dood en te veel slaap kan wijzen op een slechte gezondheid. Dat besluiten Britse en Italiaanse onderzoekers in het tijdschrift Sleep na het bestuderen van de relatie tussen slapen en sterven.

Uit een studie van zestien onderzoeken bij 1,5 miljoen mensen uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Europa en Oost-Azië blijkt dat mensen, die minder slapen dan de vereiste zes à acht uur per nacht, twaalf procent meer kans hebben om vroegtijdig te sterven. Maar wie meer dan negen uur slaapt, kan een slechte gezondheid hebben.

"De gemiddelde nachtrust is fors verminderd in de moderne maatschappij. Meer mensen werken fulltime en ervaren meer sociale druk door bijvoorbeeld lange werkuren waardoor ze minder kunnen slapen. Aan de andere kant zijn er mensen die meer slaap nodig hebben dan de vereiste hoeveelheid en dat kan dan weer wijzen op een slechte gezondheid", stelt professor Francesco Cappuccio van de Britse University of Warwick.

Professor Cappuccio zegt dat er nog meer werk nodig is om te begrijpen waarom slaap zo belangrijk lijkt te zijn voor onze gezondheid. Maar volgens de Britse slaapexpert Jim Horne spelen andere factoren dan enkel slaap waarschijnlijk ook een rol voor onze gezondheid.

"Slaap bepaalt slechts een deeltje van onze fysische en mentale gezondheid. Slaap kan beïnvloed worden door ziektes, inclusief depressies. Beter slapen zal iemand niet zomaar beter maken of die persoon langer laten leven", aldus Horne.

Gevaren

Hij wijst wel nog op de gevaren van te weinig slaap. "Vijf uur slaap per nacht is voor de meeste mensen onvoldoende. Als je bijvoorbeeld slaperig de weg opgaat, heb je natuurlijk meer kans om betrokken te raken bij een verkeersongeval", besluit de slaapexpert.

Lees meer over:

Onze partners