Te veel keus maakt singles eenzaam

02/03/11 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:39

Een opmerkelijke bevinding: hoe meer keus aan partners, hoe groter de kans dat je alleen blijft.

Britse wetenschappers namen het fenomeen 'speeddaten' onder de loep, een hippe manier voor singles om elkaar te ontmoeten. Wie bij deze korte dates van ongeveer drie minuten uit veel en bovendien erg verschillende potentiële partners moet kiezen, is al snel in de war, schrijven Alison Lenton van de universiteit van Edinburgh en Marco Francesconi van de universiteit van Essex in de "Biology Letters" van de Britse Royal Society.

De psychologe en de econoom bestudeerden de afspraken van de deelnemers van 84 speeddate-evenementen. Na de date van enkele minuten moesten de singles binnen 48 uur aan het speeddate-agentschap laten weten wie ze graag wilden terugzien en wie niet.

Hoewel een grote verscheidenheid algemeen als iets goed wordt aanzien, blijkt dat hoe groter en meer divers de keuze, hoe kleiner het aantal afspraken dat op de speeddates volgde. Vaak waren de deelnemers zo in de war dat ze geen beslissing konden nemen en helemaal geen mogelijke droompartner aanwezen, zeiden de vorsers.

Kortom, verscheidenheid is goed, maar in een beheersbare dosis. Wanneer de potentiële partners sterk van elkaar verschillen op het vlak van leeftijd, grootte, gewicht, beroep en religie, kunnen de singles de keuze niet aan, vooral als er nog tijdsdruk bijkomt zoals bij speeddaten.

Lees meer over:

Onze partners