Synthetisch hoornvlies geeft zicht terug

26/08/10 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

Biosynthetisch hoornvlies verbetert het zicht van slechtzienden aanzienlijk.

Synthetisch hoornvlies geeft zicht terug

Twee jaar nadat tien Zweden kunstmatig hoornvlies ingeplant kregen, blijkt dat het implantaat volledig met het oog vergroeid is. De verrassende resultaten van het kunstmatige hoornvlies, dat aan zes van de tien slechtziende patiënten het zicht teruggaf, staan woensdag in het tijdschrift Science Translational Medicine.

"We toonden voor de eerste keer aan hoe een synthetisch hoornvlies geïntegreerd wordt in het menselijk oog en zelfs de regeneratie van het zicht stimuleert", aldus Dr. May Griffith van de universiteit van Ottawa en Linköping (Zweden). "Na verder onderzoek kunnen miljoenen mensen die wachten op een gedoneerd menselijk hoornvlies, via een biosynthetisch hoornvlies hun zicht terugkrijgen."

Tranen

Het biosynthetische hoornvlies kan een beschadigd hoornvlies vervangen of mensen helpen die leiden aan keratoconus, een aandoening die het hoornvlies dunner maakt.

Twee jaar geleden werd het beschadigde hoornvlies van tien Zweden weggenomen en vervangen door een biosynthetisch hoornvlies gemaakt uit een collageen. Ondertussen blijkt dat het kunstmatig hoornvlies vergroeide in het oog, zelfs met de zenuwen. Voor zes van de tien proefpersonen verbeterde het zicht. Na het dragen van contactlenzen bleek er zelfs geen verschil te zijn met een getransplanteerd menselijk hoornvlies.

Bovendien traden er geen afstotingsverschijnselen of neveneffecten op. Het biosynthetische hoornvlies werd zelfs gevoelig voor aanrakingen en verdroeg traanvocht.

Een beschadigd hoornvlies is de tweede meest voorkomende oorzaak van blindheid in de wereld. Het komt voor bij zo'n 10 miljoen mensen. Donors zijn schaars.

Lees meer over:

Onze partners