Superhelden zijn slechte rolmodellen

16/08/10 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

De hedendaagse superhelden zijn slechte rolmodellen voor kleine jongens. Ze promoten een stereotiep en gewelddadige machobeeld, zeggen Amerikaanse psychologen.

Superhelden zijn slechte rolmodellen

Een team van de Amerikaanse universiteit van Massachusetts analyseerde het lees- en kijkgedrag van 674 jongetjes tussen 4 en 18 jaar oud en maakte een onderscheid tussen de types van mannelijke rolmodellen waaraan de kinderen en tieners werden blootgesteld. Daaruit bleken twee mannentypes naar voren te komen: de agressieve superheld en de zogenaamde flierefluiter, die zijn verantwoordelijkheden ontloopt.

De moderne superheld verschilt danig van de superhelden van weleer, zoals Batman en Spiderman, die een meer kwetsbare kant in zich hadden. "De huidige superheld lijkt te veel op een actieheld die zich constant gewelddadig gedraagt, hij is agressief, sarcastisch en spreekt zelden over weldaden voor de mensheid", zegt professor Sharon Lamb. "De helden van weleer daarentegen waren naast hun rol als superheld echte mensen met echte problemen en kwetsbaarheden."

De andere optie voor de opgroeiende jongens van vandaag is de nietsnut. "Hoewel ze grappig zijn, zijn flierefluiters voor kleine jongens toch niet bepaald het ideaalbeeld om na te streven."

Lees meer over:

Onze partners