Studeren verlaagt kans op dementie

27/07/10 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Mensen kunnen beter omgaan met dementie als ze in hun jeugd lang hebben gestudeerd.

Mensen kunnen beter omgaan met dementie als ze in hun jeugd lang hebben gestudeerd. Dat is gebleken uit Fins-Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Brain, zo meldt het Nederlandse persagentschap ANP.

Voor elk jaar dat langer gestudeerd wordt, daalt de kans op ontwikkeling van dementie met 11 procent, zo stelden de onderzoekers vast.

Het was al langer bekend dat studeren het risico op dementie, een hersenziekte die leidt tot vergeetachtigheid, verlaagt. Het was echter onduidelijk of leren de hersenen beschermt tegen de ziekte of dat de patiënt meer capaciteiten heeft om met de effecten van dementie om te gaan.

Aantasting van het brein

De onderzoekers bekeken de hersenen van 872 mensen die overleden zijn. Daaruit bleek dat er geen verschil was tussen de aantasting van het brein van laag- en hoogopgeleiden door dementie.

Volgens de wetenschappers moet het dus zo zijn dat hoger opgeleiden beter kunnen omgaan met veranderingen in de hersenen die leiden tot dementie.

Ongeveer 35 miljoen mensen lijden wereldwijd aan dementie, de meest voorkomende vorm van de ziekte van Alzheimer. Ondanks veel onderzoek kan nog steeds niet veel gedaan worden aan de ziekte.

Lees meer over:

Onze partners