Stralingsniveau rond Fukushima 1.600 maal hoger dan normaal

22/03/11 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

Er zijn hoge stralingsniveaus opgetekend niet alleen binnen, maar ook buiten de evacuatiezone van 20 kilometer rond de getroffen Japanse kerncentrale van Fukushima.

In Japan is in een gebied op zo'n 20 kilometer van de zwaar getroffen kerncentrale van Fukushima radioactieve straling opgemeten die 1.600 maal hoger is dan normaal, zo meldt het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

Een team van het IAEA verzamelde data waaruit blijkt dat de radioactieve straling in de plaats Namie, in de prefectuur Fukushima, opgelopen is tot 161 microsievert per uur.

Uitbreiding evacuatiezone

Maar ook buiten de evacuatiezone van 20 kilometer is de straling hoog. Volgens een functionaris van het IAEA zou de Japanse overheid zich het best beraden over een uitbreiding van de veiligheidszone.

Tezelfdertijd zijn er IAEA-functionarissen die zeggen dat de stralingsniveaus dalen, en dat die niveaus in tientallen steden, waaronder Tokio, geen gevaar voor de gezondheid betekenen.

De Japanse regering zette eerder een evacuatiezone van 20 kilometer rond de kerncentrale op. Mensen die tussen de 20 en 30 kilometer van Fukushima 1 wonen, worden aangeraden binnen te blijven.

Ook zeewater radioactief

In de omgeving van de centrale is ook het zeewater radioactief verontreinigd. Er zijn hogere waarden van radioactief jodium gevonden en ook de cesiumwaarden in het water waren hoger. Uitbater Tepco zei dat het nog te vroeg was om de impact van de verontreiniging op de visserij in te schatten.

Lees meer over:

Onze partners