‘Stervende’ Marssonde geeft teken van leven

© Epa

Een volgstation van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in Australië heeft twee keer contact kunnen leggen met de als verloren beschouwde Russische Marssonde Phobos-Grunt.

De Phobos-Grunt werd op 9 november gelanceerd, maar raakte vast in een lage baan rondom de Aarde. Pogingen tot contact bleven tot nog toe vruchteloos.

De voorbije dagen zei het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos net niet met zoveel woorden dat de sonde verloren was. De Russische bouwer van de Phobos-Grunt, Lavotsjkin, had ondertussen aan ESA gevraagd te helpen contact met de dertien ton wegende sonde te krijgen. ESA stelde vanaf 9 november zijn volgstations in werking, met als grote probleem dat de baan van de Phobos-Grunt niet goed geweten was.

Dinsdag kreeg de speciaal gewijzigde 15-meter schotelantenne van het station in het Australische Perth wel contact met de sonde. Daarna kwam er een nieuw contact dat zes minuten duurde. Er liepen telemetrische data binnen, maar het is onwaarschijnlijk dat alle benodigde informatie binnengekomen is.

Deskundigen menen dat de missie alsnog verloren is omdat het “venster” om Phobos-Grunt naar Mars te sturen maandag is gesloten. Toch is meer te leren over de oorzaak van het falen en voor een mogelijk hergebruik van Phobos-Grunt voor een andere missie.

Volgens berekeningen zou de Phobos-Grunt op 12 december op Aarde terugvallen.

Bodemstalen
Phobos-Grunt moest bodemstalen terug naar de Aarde brengen van de Marsmaan Phobos. Die maanstalen moesten nieuwe inzichten bieden in het ontstaan van de 27 km brede maan.

Het project ‘Phobos-Grunt’ was de meest ambitieuze ruimtereis voor Rusland in jaren. Sinds de jaren 60 heeft Rusland geen enkele van zijn 16 missies naar de rode planeet succesvol afgerond. De meest recent onderneming – de Mars-96 – werd vernietigd tijdens een mislukte lancering in 1996. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content