Sterrenkundigen uit Leiden zien 'oudste licht ooit'

06/08/15 om 00:15 - Bijgewerkt om 00:21

Sterrenkundigen uit Leiden hebben mogelijk het oudste sterrenstelsel ooit gevonden. Ze zagen een object van vlak na de oerknal, toen het heelal nog piepjong was. Het licht heeft er meer dan 13 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken.

Sterrenkundigen uit Leiden zien 'oudste licht ooit'

Een diagram van de tijdslijn dat vrijgegeven is door W. M. Keck Observatory: aan de hand van de kleurenspectrum kan men de afstand in de tijd bepalen © /

Het is bij verre het oudste licht dat ooit door mensen is geobserveerd.

Dat meldden de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie en de collega's van het Amerikaanse Keck-observatorium.

Toen het stelsel EGSY8p7 zijn licht uitzond, was het heelal maar 550 miljoen jaar oud. Vlak ervoor onderging het heelal een cruciale verandering. Waterstof, het meest voorkomende element, kreeg een andere 'vingerafdruk'. Daardoor kon het heelal zich ontwikkelen tot wat we vandaag de dag overal zien.

Door zulke oeroude stelsels te bestuderen, kunnen wetenschappers begrijpen hoe het universum nu in elkaar zit. Maar hoe verder de astronomen terugkijken, hoe moeilijker dat wordt. Kort na de oerknal was het heelal namelijk een ondoorzichtige wolk, die het licht tegenhield. Dit worden de 'dark ages' genoemd. Eerder dit jaar maakten de Leidenaren ook al een record bekend. Toen zagen ze een stelsel uit de tijd dat het heelal 650 miljoen jaar oud was.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners