‘Sterkste bewijs tot nog toe’ voor leven op Mars

© Reuters

De Marsrover Curiosity van de NASA heeft ontdekt dat de Rode Planeet 3,6 miljard jaar geleden minstens één grote zoetwaterzee heeft gehad.

In een van de oertijd daterende zee op Mars zijn er ooit voorwaarden voor leven geweest, zo hebben wetenschappers rond John Grotzinger van het California Institute of Technology (Caltech) op basis van metingen van de robotjeep Curiosity in het vakblad Science gemeld.

Het is de eerste keer dat er dergelijke rechtstreekse aanwijzingen van potentieel vroeger leven zijn gevonden.

In de nu uitgedroogde zee zouden miljarden jaren geleden micro-organismen hebben kunnen gedijen, menen de wetenschappers.

De jeep had een vijf meter diepe “duinpan” met de naam Yellowknife Bay in de Gale-kater onderzocht en is daarbij op een ensemble van fijne, middelgrote en grote sedimenten gestoten zoals die zich in rustig water vormen.

Microbiologisch leven

De metingen laten uitschijnen dat er 3,6 miljard jaar geleden minstens één zee in de Gale-krater is geweest, zegt het Imperial College in Londen dat ook bij het onderzoek was betrokken.

De zee zou enkele tienduizenden tot honderdduizend jaren hebben bestaan. Ze was rustig, bestond uit zoet water en zou biologische kernelementen hebben bevat als koolstof, zuurstof, stikstof en zwavel. Ideaal dus voor de ontwikkeling en het voortbestaan van microbiologisch leven, aldus Sanjeev Gupta van het Imperial College.

Of er effectief leven is geweest, blijft echter een open vraag. Sporen van vroeger leven heeft de Curiosity in zijn landingsgebied, de Gale-krater, niet gevonden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content