Ster bijt planeet

25/05/10 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

De Hubble-telescoop was recent getuige van een intergalactisch drama.

Ster bijt planeet

© Epa

Wetenschappers hebben aan de hand van de ruimtetelescoop Hubble ontdekt dat een ster binnen onze Melkweg momenteel een planeet aan het verorberen is. De ongelukkige planeet is de WASP-12b, genoemd naar zijn ontdekker, de 'Wide Area Search for Planets' uit 2008.

"De planeet heeft wellicht nog een tien miljoen jaar voor de boeg vooraleer ze helemaal is opgeslokt", zo meldt het Space Telescope Science Institute in Baltimore (Maryland).

Planeet WASP-12b bevindt zich zo dichtbij haar ster dat een omloop maar 1,1 dag vergt. Ze heeft de hoogst bekende bodemtemperatuur in het Melkwegstelsel, namelijk zo'n 1,500 graden Celsius.

De atmosfeer van de planeet heeft bijna drie keer de radius van Jupiter. "We zien een enorme wolk van materie rondom de planeet die alsmaar verwijdt en binnenkort door de ster wordt 'gevangen'", zei teamleidster Carole Haswell van de British Open University.

Op de exoplaneet zijn er scheikundige stoffen die nog nooit tevoren op een planeet buiten ons zonnestelsel zijn aangetroffen.

Ster WASP-12 bevindt zich op ongeveer 600 lichtjaar van ons in het wintersterrenbeeld Auriga

De studie is in het vakblad The Astrophysical Journal Letters verschenen. (MUA)

Onze partners