Start de dag binnenkort in Mekka?

11/08/10 om 13:31 - Bijgewerkt om 13:31

De islamitische wereld pleit voor de Mekka Time als standaardtijd.

Sinds meer dan een eeuw wordt het plaatsje Greenwich in het zuidoosten van Londen beschouwd als het centrum van de tijd en het officiële startpunt van elke nieuwe dag. Maar voor hoe lang nog?

Wanneer de zon in Greenwich op het hoogste punt staat is het 12 uur lokale tijd. Die 'Greenwich Mean Time' (GMT) krijgt binnenkort misschien concurrentie van een gigantische nieuwe klok die momenteel in Mekka wordt gebouwd en die door de 1,5 miljard moslims wel eens als nieuwe standaardtijd zou kunnen worden beschouwd: de Mekkatijd (MT).

De klokkentoren van Mekka maakt deel uit van een gebouwencomplex waar zich ook hotels, winkelcentra en conferentiezalen bevinden en werd gefinancierd door de Saoedische overheid. De klok, met het opschrift 'In de naam van Allah', wordt donderdag in werking gesteld bij de start van de ramadan en zal de Arabische standaardtijd volgen, die drie uur voor is op de GMT.

Opvallend is de gelijkenis met de St Stephen's Tower in Londen, waar de Big Ben is ondergebracht, en het Empire State Building in New York. De inwoners van Mekka zullen bovendien elke dag aan de gebedstijden herinnerd worden wanneer vijf keer per dag 21.000 groene en witte lichtjes gaan flikkeren, die van kilometers ver zichtbaar zijn.

Koloniaal anachronisme

Stiekem hopen islamitische wetenschappers dat de invloed van de klok veel verder zal reiken dan Saoedi-Arabië.

125 jaar geleden besliste de internationale gemeenschap dat de start van elke dag wordt gemeten vanaf de nulmeridiaan die door de Greenwich Observatory loopt. Die standaardtijd was nodig voor reis- en communicatiedoeleinden. De islamitische wereld beschouwt dit idee echter als een koloniaal anachronisme en wil daar verandering in brengen.

Volgens Arabische wetenschappers is er ook een wetenschappelijk argument om de Mekkatijd als centrum te nemen. De lengtegraad die door Mekka loopt, staat in perfecte symmetrie met het magnetische noorden waarmee Mekka het ware centrum van de aarde is. Bovendien bidden alle moslims dagelijks met het gezicht in de richting van Mekka, wat je niet van Greenwich kunt zeggen, aldus de wetenschappers.

Lees meer over:

Onze partners