Stapje dichter bij commerciële ruimtevaart

09/12/10 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:42

Voor het eerst is met succes een privéruimteschip in een baan rond de Aarde gebracht en veilig teruggekeerd.

Stapje dichter bij commerciële ruimtevaart

© Reuters

Raketbouwer SpaceX heeft met succes een privéruimteschip gelanceerd en terug naar de Aarde begeleid. De missie is een speerpunt van het nieuwe ruimtevaartbeleid van de VS, om via de NASA de private sector ruimer aan bod te laten komen.

De Falcon-9 werd gelanceerd van op Cape Canaveral in Florida. Na de lancering kwam de onbemande vrachtcapsule met de naam Dragon vrij en draaide tweemaal rond de Aarde. Enkele uren later stortte de capsule, afgeremd door valschermen, in de Stille Oceaan, honderden km ten westen van Noord-Mexico en Californië.

Bedoeling van de demonstratiemissie was het testen van de capsule om ze in de toekomst in te zetten voor vrachtvervoer naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS.

Een latere ombouw voor bemand transport is mogelijk, zowel in opdracht van de Amerikaanse overheid als voor privépassagiers.

In 2011 operationeel

Op dit moment moet de NASA op de hulp van Rusland rekenen om Amerikaanse astronauten van en naar het ISS te brengen. Dit kostte de ruimtevaartorganisatie dit jaar zo'n 26 miljoen dollar per persoon.

Het is de bedoeling dat de Dragon nog zeker één testvlucht maakt alvorens mogelijk in november 2011 voor het eerst operationeel naar het ISS te vliegen.

SpaceX verwierf in 2008 een contract ter waarde van 1,6 miljard dollar om na het uit dienst nemen van de spaceshuttle 12 bevoorradingsmissies naar het ISS te verrichten. Er is een optie voor nog meer missies, voor een uiteindelijk totaal bedrag van 3,1 miljard dollar.

Eerder voerde Richard Branson's Virgin Galactic ook al een succesvolle zweefvlucht uit van 11 minuten.

Lees meer over:

Onze partners