Stand planeten kan zonneactiviteit sturen

25/01/13 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Omdat de zon verhoudingsgewijs zo zwaar is, werd er gemakshalve van uitgegaan dat de planeten weinig invloed op haar activiteit hebben. Niets is minder waar.

Stand planeten kan zonneactiviteit sturen

© Reuters

De stand van de planeten kan de activiteit van de zon beïnvloeden. De zon bevat 98 procent van de massa in het stelsel waar ook wij hier op de aarde deel van uitmaken. Omdat de zon verhoudingsgewijs zo zwaar is, werd er gemakshalve van uitgegaan dat de planeten weinig invloed op haar activiteit hebben.

Maar volgens een verslag in het vakblad Astronomy & Astrophysics is dat niet het geval. Wetenschappers hebben de stand van de planeten ten opzichte van de zon gedurende de voorbij tienduizend jaar in verband gebracht met de cyclus van zonneactiviteit, afgeleid uit metingen in stalen van oud ijs, waarin radioactieve elementen afkomstig van de werking van kosmische stralen zijn opgeslagen. Hoe lager de activiteit van de zon, hoe meer er van zulke stralen onze atmosfeer binnendringen.

Ontregelend effect op communicatiesystemen

De planeten zouden in een bepaalde configuratie een effect op een speciale laag in de zon (de tachocline) hebben, vergelijkbaar met het effect van de maan op onze getijden. Daardoor zouden ze de activiteit van de zon kunnen sturen. Het voorkomen van die configuratie zou mooi overeenstemmen met de grootschalige cyclus van de zonneactiviteit van de laatste 10.000 jaar.

Het inzicht is niet zonder belang, omdat de activiteit van de zon een ontregelend effect kan hebben op communicatie- en navigatiesystemen op aarde. Het voorspellen van wat de zon gaat doen, zou dus nuttig kunnen zijn. (DD)

Lees meer over:

Onze partners