Stadsmijnbouw rukt op

© Science Photo Library
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Onze industrie focust steeds meer op wat stadsmijnbouw wordt genoemd: het uit gebruikte apparaten halen van nuttige elementen.

Zeldzame chemische elementen gaan massaal verloren omdat elektronische apparaten en batterijen onvoldoende gerecycled worden. Er is evenwel een groeiende tendens om spaarzaam te zijn met de rijkdommen van de aarde en om zo onafhankelijk mogelijk te worden van de landen waar die rijkdommen in de grond zitten. Daarom focust onze industrie steeds meer op wat stadsmijnbouw wordt genoemd: het uit gebruikte apparaten halen van nuttige elementen.

Maar het is niet makkelijk om op industriële en dus economisch verantwoorde schaal aan stadsmijnbouw te doen. Gelukkig helpt de wetenschap een handje. Chemicus Koen Binnemans en zijn collega’s van de KU Leuven beschrijven in het vakblad Green Chemistry een nieuwe techniek om de zeldzame aarden neodymium en samarium uit oude magneten te halen. Ze ontwikkelden een geladen vloeistof die alle elementen, behalve de zeldzame aarden, uit een magneet trekt, zodat beide aarden opnieuw kunnen worden ingezet. Zelfs de vloeistof kan na gebruik gerecupereerd worden.

De techniek is succesvol in het scheiden van de twee zeldzame aarden van metalen als ijzer en kobalt, uit magneten in toestellen zoals airconditioners en in de harde schijven van computers. Neodymium en samarium staan beide hoog op de lijst van stoffen die op korte termijn uiterst schaars dreigen te worden. De belangrijkste natuurlijke mijnen liggen in China.

Momenteel wordt slechts één procent van deze metalen via stadsmijnbouw gerecupereerd, maar dat dekt toch al twintig procent van de vraag. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content