Spraakmakende vondst na 500 jaar? Het schip dat Amerika ontdekte

13/05/14 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

De vermaarde onderwateronderzoeker Barry Clifford meent het wrak van de Santa Maria, het vlaggenschip van Christoffel Columbus, te hebben gevonden. Indien bevestigd is dit één van de meest spraakmakende ontdekkingen onder water ooit.

Spraakmakende vondst na 500 jaar? Het schip dat Amerika ontdekte

© /

Naar eigen zeggen was de "smoking gun" voor Clifford een kanon, naar een ontwerp uit de vijftiende eeuw, dat aan de noordkust van Haïti is gevonden. Columbus zelf getuigde indertijd dat de Santa Maria in 1492 in die buurt aan de grond is gelopen.

De 58-jarige Clifford vond daar dan ook het schip op een rif, ongeveer 300 à 450 meter onder het wateroppervlak. De onderwaterarcheoloog meent dat het historische schip te bergen is, met hulp van de Haïtiaanse regering. De overblijfselen zouden vervolgens kunnen worden tentoongesteld in een museum in Haïti.

'Volgens mij kan het wrak een potentiële rol spelen in de ontwikkeling van de toeristische industrie in Haïti', zo voegde Clifford er aan toe.

Barry Clifford is een van 's werelds meest ervaren verkenners van archeologische sites onder water. Hij onderzocht de voorbije vier decennia al tientallen historische wrakken in verschillende delen van de wereld. Hij ontdekte in 1984 het eerste wrak van een authentiek piratenschip, de Whydah.

De Santa Maria werd ergens in de tweede helft van de vijftiende eeuw gebouwd in Spanje. In 1492 huurde Columbus het schip om er via de Canarische eilanden mee op zoek te gaan naar een nieuwe westelijke route naar Azië. Na 37 dagen bereikte Columbus de Bahama's en tien weken later voer het schup tegen een rif aan de noordkust van Haïti en moest Columbus het schip verlaten.

De ontdekkingsreiziger bouwde er in een dorp zijn eerste fort, maar een week later voer hij met zijn twee overgebleven schepen terug naar Spanje om aan koning Ferdinand en koningin Isabella van Spanje verslag uit te brengen van zijn volgens hem nieuw ontdekte route naar Azië. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners