Sporen van immense oceaan op Mars

14/06/10 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Volgens wetenschappers was de planeet Mars 3,5 miljard jaar geleden voor een derde met water bedekt.

Sporen van immense oceaan op Mars

© NASA

Wetenschappers hebben nieuwe bewijzen gevonden voor een theorie die stelt dat 3,5 miljard jaar geleden een groot deel van het noordelijke halfrond van Mars door een oceaan was bedekt.

Volgens een rapport van wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Colorado in Boulder, dat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience verscheen, zou Mars er mogelijk zowat hetzelfde als de Aarde hebben uitgezien en had de rode planeet een voldoende warm klimaat om rivieren, zeeën en stranden te hebben alsook een oceaan die een derde van het Marsoppervlak bedekte.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusies na een diepgaande studie van Europese en Amerikaanse gegevens van opgedroogde rivierdelta's en duizenden riviervalleien die over het Marsoppervlak zijn verspreid. Bijna alle rivierbeddingen bevinden zich op dezelfde hoogte en lijken de grenzen van een gigantische oceaan af te bakenen.

De onderzoekers vermoeden dat er in het ijs diep onder het oppervlak nog sporen van de oceaan te vinden zijn.

Volgens een van de onderzoekers, Brian Hynek, had Mars waarschijnlijk ooit een waterkringloop zoals de Aarde, waarbij regen in rivieren en oceanen terecht komt, vervolgens in de atmosfeer verdamt en uiteindelijk wolken vormt.

Leven op Mars

"Op Aarde zijn delta's en meren excellente verzamelplaatsen voor indicaties van vroeger leven. Als er ooit leven op Mars is geweest, dan zijn delta's misschien de sleutel tot het ontrafelen van het biologische verleden op Mars", stelt onderzoeker Gaetano Di Achille.

Wetenschappers discussiëren al jaren of de platte laaggelegen regionen van het noordelijke Martiaanse halfrond al dan niet bedekt was door een grote oceaan. Volgens het nieuwe onderzoek zou een dergelijke oceaan dus wel degelijk hebben bestaan. Maar hoe en waarom het water uiteindelijk van de planeet verdwenen is, blijft een raadsel. De komende Marsmissies, waaronder het Mars Atmosphere and Volatile Evolution-project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, dat in 2013 van start gaat, zal mogelijk nieuw licht werpen op het mysterie.

Lees meer over:

Onze partners